על תכנית הקיץ

תכנית הקיץ, הבינ"ל ליידישתתקיים, בקמפוס אוניברסיטת ת"א, בין ה- 5 ליולי  ל- 1 באוגוסט  2023 - 4 שבועות, 5 ימים בשבוע. (ימים א'-ה')

קורסי השפה, הפרונטליים,  יתקיימו בין השעות 09:00-12:30, שעון ישראל (עם חצי שעה הפסקה בין 10:30-11:00).

בנוסף, אנו מציעים קורס מקוון אחד ברמת ביניים שיתקיים  בין השעות 20:30 -18:00 שעון ישראל, 11:00 שעון החוף המזרחי בארה"ב.

קורס הקיץ כולל גם פעילות תרבותית עשירה בשעות אחר הצהריים.

רצ"ב פירוט נוסף:

התכנית:

התכנית מציעה לימודי יידיש אינטנסיביים ב-4 רמות בשעות הבוקר. בשעות  אחר הצהריים, ולעיתים בערב, יתקיימו הרצאות, שיחות, סדנאות וטיולים.

אוניברסיטת ת"א, הממוקמת בקרבת מרכז העיר וחופי הים, היא האוניברסיטה הגדולה בישראל והיא מציעה לימודי יהדות משמעותיים וכוללת בתוכה גם את מוזיאון העם היהודי המחודש ואת אוסף ספרי היידיש של מרגוליס. סטודנטים יכולים להנות מאטרקציות רבות  "בעיר שאינה ישנה לעולם" כגון: מוזיאונים, בתי קפה, מבני באוהאוס, חופי הים, הטיילת, נמל יפו, נמל ת"א, ברים ועוד..

כסטודנטים של ביה"ס הבינ"ל, המוכר באוניברסיטאות שונות בחו"ל, משתתפי התכנית יקבלו הכרה אקדמית לקורס ברמת 5 נ"ז/ש"ס =80 שעות אקדמיות בתרבות ושפת יידיש. זאת בהנחיית מורים בעלי שם ולמידה בכיתות קטנות.

לימוד השפה:

לימוד פרונטלי בכיתות, יתקיים בימים א'-ה' בין השעות 09:00-10:30 ו- 11:00-12:30, שעון ישראל. למידה מקוונת תתקיים בין השעות 18:00- 20:30, שעון ישראל. החלוקה לרמות תיקבע בהתאם למסמכים שיסופקו ע"י הסטודנטים, בטופס הרישום, לרבות חיבור קצר ביידיש. הנוכחות בשיעורים היא חובה. סטודנטים המעוניינים לקבל קרדיט, בגין השתתפותם בקורס ידרשו, בנוסף, להשתתף במינימום 5 שעות שבועיות של פעילות תרבותית (בסביבות 2-3 פעילויות בשבוע).

רמות הלימוד:

יידיש I (A,B): לימוד בסיסי של דקדוק, הטיות, שיחה, קריאה וכתיבה ביידיש. קורס זה יחולק (בהתאם למספר הנרשמים) לדוברי עברית שפת אם (A), שאינם דוברי עברית (B).

יידיש II פרונטלי-A)), מקוון (B): תספק לסטודנטים את היכולת להרחיב את אוצר המילים בייידיש, לשפר את יכולות הקריאה והכתיבה ואת הידע בדקדוק. רמה זו תחשוף את הסטודנטים לטקסטים מסובכים בתחומי הספרות , ההיסטוריה והתרבות ביידיש.

יידיש III: מתבססת על הידע הדקדוקי של הסטודנטים כדי לתרגל קריאה, כתיבה ודיבור שוטפים. הדגש הוא על הרחבת אוצר המילים, רכישת יכולות כתיבת מאמר וניתוח טקסטים ספרותיים והיסטוריים.

יידיש IV- סמינר מתקדם לתלמידי מחקר ע"ש יונה גולדריץ': מיועד לתלמידי מחקר מתקדמים ביידיש מדיסציפלינות שונות (מדעי הרוח, מדעי החברה...). על הנרשמים לסמינר זה (שגם הוא יוכר כקורס אקדמי באוניברסיטאות/ מכללות בחו"ל) להיות מעוניינים בשילוב היידיש בעבודתם המחקרית , האומנותית ( יוצרי סרטים, כותבים יצירתיים וכד'...) ו/או שתחום מחקרם כולל מראש את היידיש. קורס זה מחולק לשיעור בדקדוק מתקדם ושיעור בנושאי ספרות, פולקלור והיסטוריה, כאשר המטרה היא לספק לסטודנטים את הכישורים הנדרשים למחקר עצמאי בשפה וליצירתיות.

תכנית תרבותית, אקדמאית לשעות אחה"צ:

בנוסף לקורסי השפה הנ"ל, מציעה תכנית הקיץ פעילויות תרבותיות ואקדמיות בשעות אחה"צ שתתקיימנה בקמפוס וברחבי העיר הכוללות, בין השאר:

• סדרת הרצאות באנגלית שיציעו סקירה על ספרות היידיש.
  • שיחות (שמועס) בכיתות לצורך תרגול נוסף.
  • סדנת פענוח כתבי יד ביידיש.
  • סיורים באתרים היסטוריים של תרבות היידיש.
  • הרצאות אורח ועוד!

דיור:

הצוות שלנו עוסק  בימים אלו  במציאת אפשרויות לינה. נעדכן בקרוב בנושא זה.

מלגות:

התכנית מציעה מספר מלגות , לסטודנטים הלומדים בהיקף מלא, בהתאם לפירוט הרצ"ב:

• סטודנטים לתואר ראשון ולתואר שני  -1250 ש"ח
  • סטודנטים לתואר שלישי - 2500 ש"ח
  • סטודנטים השייכים למסלול הבין- אוניברסיטאי לתואר שני בספרות יידיש- 2500 ₪ + 250 ₪ דמי רישום.
  • סטודנטים המעוניינים ללמוד בסמינר המתקדמים ע"ש יונה גולדריץ', יוכלו להיות זכאים למימון נוסף . אנא פנו אלינו, למידע נוסף.
  • קרן רוטשילד אירופה (הנדיב) – מעניקה 6 מלגות בעלות של עד 1000 פאונד למלגה עבור סטודנטים לדוקטורט/פוסט דוקטורט, הלומדים באוניברסיטאות באירופה, אשר מחקרם עוסק בחקר לימודי היהדות באירופה והם מעוניינים להשתתף בקורס השפה בכדי לשפר ולהעמיק את יכולות השפה הדרושים להם לצורך מחקרם.

מועמדי פוסט-דוק' חייבים להיות כאלו שקיבלו את תואר הד"ר שלהם ב-5 שנים האחרונות.

המעוניינים בקבלת מלגה- יפנו למייל yiddish1@tauex.tau.ac.il

עלויות התכנית:

2500 ₪- שכ"ל

250 ₪- דמי רישום

עלויות הדיור יעודכנו בקרוב.

הנהלת התכנית:

ד"ר חנה פולין-גלאי- מנהלת אקדמית.

מרצה בכירה בחוג לספרות, ראשת המכון  ע"ש משפחת גולדריץ' לספרות, תרבות ושפת היידיש , אוניברסיטת ת"א.

פרופ' ג'סטין קאמי- מנהל תכנית הקיץ, סמית' קולג'.

מנהלים מייסדים:

פרופ' חנה וירט- נשר, אוניברסיטת ת"א.

פרופ' אברהם נוברשטרן, האוניברסיטה העברית.

תכנית הקיץ הבינ"ל ללימודי יידיש, ע"ש נעמי פרוור כדר מודה לקרן נעמי, בית שלום עליכם ולמשפחתו של יונה גולדריץ' (ז"ל) על תמיכתם הכלכלית הנדיבה בתכנית .

הרשמה:

www.international.tau.ac.il